Zasady savoir-vivre podczas kolacji biznesowej

Zasady savoir-vivre podczas kolacji biznesowej

Planujesz organizację kolacji biznesowej? Takie spotkanie to świetna okazja, by uczcić właśnie zakończone negocjacje lub podtrzymać dobre kontakty z kontrahentami. Aby było udane, musisz jednak pamiętać o zasadach savoir-vivre. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, w jaki sposób zaprosić na kolację biznesową, co jest obowiązkiem gospodarza i o czym pamiętać podczas wspólnego posiłku w restauracji.

W jaki sposób zaprosić na kolację biznesową?

Odpowiednie zaproszenie na kolację biznesową to dobry początek udanego spotkania. W jaki sposób zrobić to dobrze? Przede wszystkim pamiętaj, aby jasno sformułować, kto jest stroną zapraszającą (tylko ty, ty wraz z partnerem biznesowym itp.) i z kim zapraszasz swojego gościa. To bardzo ważne, ponieważ zwykle to właśnie gospodarz płaci za rachunek podczas posiłku, rezerwuje stolik itd. 

Następnie poinformuj o tym, jaką formę będzie miało spotkanie. Może to być wspólne śniadanie czy kolacja. Dzięki temu twój gość będzie wiedział, czego się spodziewać i jaki strój dobrać do tej okoliczności. Na koniec podaj dokładny adres miejsca, w którym się spotkacie oraz datę i godzinę spotkania. Aby zaproszony czuł się komfortowo, unikaj pytania, gdzie chciałby się spotkać - może on nie znać zaproponowanej przez ciebie restauracji lub nawet miasta, w którym odbędzie się spotkanie.

Jakie obowiązki ma organizator spotkania?

Na organizatorze kolacji biznesowej spoczywa wiele obowiązków. Jakich?

  • Wybór odpowiedniej restauracji - wybierając lokal, weź pod uwagę jakość podawanych potraw i panującą w lokalu atmosferę, a także jego styl. Zdecyduj się na restaurację z szerokim menu lub zapytaj się swojego gościa, jaką kuchnię preferuje. Przed spotkaniem wybierz się do lokalu, sprawdź ceny podawanych potraw, usytuowanie stolików i poziom hałasu, który mógłby zakłócać rozmowę.
  • Rezerwacja stolika - idealny stolik na spotkanie biznesowe powinien zapewniać komfort swobodnej rozmowy i dyskrecję. Wybierz miejsce usytuowane w cichym miejscu. Unikaj stolików położonych przy wejściu, w pobliżu toalety i kuchni.
  • Wcześniejsze przybycie na miejsce - jeśli to ty organizujesz spotkanie, bądź na miejscu około 15 minut przed ustalonym czasem. Sprawdź, czy wszystko jest gotowe i poczyń wstępne uzgodnienia z kelnerem. Czekając, możesz zamówić coś do picia, unikaj jednak składania pełnego zamówienia. Jeśli przybędziesz na miejsce w tym samym czasie, co zaproszona osoba, przepuść ją przodem i poproś kelnera o wskazanie miejsca rezerwacji.
  • Pomoc w wyborze pozycji z menu - organizator spotkania powinien doradzić swojemu gościowi, w czym specjalizuje się dany lokal i jakiego dania warto spróbować. Kto pierwszy składa zamówienie? Tutaj nie ma sztywnych zasad - jednak w dobrym tonie będzie pozostawienie pierwszeństwa osobie zaproszonej. Po otrzymaniu posiłku poczekaj, aż twój gość również otrzyma potrawę i dopiero wtedy zacznij jeść.
  • Zapłacenie za posiłek - zapraszając, płacimy rachunek, ale również dajemy napiwek. W bardzo złym tonie będzie poproszenie gościa o udział w kosztach, a już w najgorszym, zrobienie tego po zjedzonym posiłku.

Savoir-vivre podczas kolacji biznesowej

Wybierając się na kolację biznesową, pamiętaj o kilku zasadach savoir-vivre. Na spotkanie wybierz odpowiedni strój - jeśli spotkanie jest bardzo uroczyste, najbardziej odpowiedni będzie elegancki garnitur dla mężczyzny i sukienka dla kobiety. Jeśli spotykasz się z klientem przed południem, np. na śniadaniu, postaw na ubrania w stylu smart casual.

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, przychodząc do lokalu równocześnie z gościem, powinieneś przepuścić go w drzwiach. Inaczej jednak będzie w przypadku, gdy spotykasz się z kobietą. Zgodnie z zasadami savoir-vivre w takiej sytuacji to mężczyzna powinien wejść do lokalu jako pierwszy i poprowadzić kobietę do stolika, a następnie pozostawić jej wybór miejsca i przysunąć krzesło, aby mogła usiąść.

Po zajęciu miejsc, nie zaczynaj od razu rozmawiać o biznesie. W oczekiwaniu na posiłek możesz poruszać "luźne" tematy. Po otrzymaniu zamówienia, nie narzekaj na potrawę ani na jakość obsługi. Wyrażanie złości nie sprzyja budowaniu przyjemnej atmosfery. Jeśli to ty jesteś gościem, a gospodarz zaproponował ci jedno z dań - spróbuj każdej z potraw i w żadnym wypadku nie dawaj do zrozumienia, że próbujesz ich tylko dlatego, że cię o to poproszono.

Po zakończeniu posiłku połóż sztućce na talerzu obok siebie - wówczas kelner będzie wiedział, że może zabrać talerz. Jeśli planujesz wrócić do jedzenia, sztućce skrzyżuj na talerzu tak, by ostrze noża skierowane było do środka a zęby widelca w górę lub w dół.

Będąc na kolacji, można zamówić alkohol, np. wino. Jednak jeśli jesteś na spotkaniu z osobą wyższą rangą, to ona powinna pierwsza zaproponować jego zamówienie. W porze lunchu alkohol lepiej sobie darować.

Jeśli zadzwoni twój telefon, jeśli to naprawdę konieczne - odłóż serwetkę na krzesło i oddal się od stolika w celu odbycia rozmowy. Pamiętaj, że priorytetem powinien być dla ciebie twój gość.

Podziel się