Jak otworzyć kawiarnię?

Jak otworzyć kawiarnię?

Marzy ci się przytulne miejsce jak z filmu, do którego codziennie będą zaglądać stali klienci, by zamówić swoją ulubioną kawę i zjeść pyszne ciastko? Pomyśl o rozkręceniu własnego biznesu. Zastanawiasz się jednak, czy otwarcie lokalu gastronomicznego to dobry pomysł? Przedstawiamy nasz poradnik, w którym krok po kroku opisujemy jak założyć własną kawiarnię. 

Od czego zacząć, czyli pomysł na kawiarnię

Pierwszy krok to ustalenie, jaki ma być charakter kawiarni. Z jednej strony warto wpisać się w panujące trendy, ale z drugiej strony wyróżnić się na tle konkurencji. Kawiarnia powinna mieć motyw przewodni, który będzie przewijał się zarówno w wystroju, jak i menu. Trzeba ustalić, do kogo oferta naszej kawiarni będzie dedykowana. Do młodych ludzi czy do seniorów? Do rodzin z dziećmi czy do singli? Do pracowników korporacji czy do studentów? To wszystko ma wpływ na zakres oferty, przypominają doradcy.

Trzeba pomyśleć, czym przyciągnąć klientów. Czy ma to być kawiarnia specjalizująca się wyłącznie w kawie, czy może oferta powinna być bogatsza. Czy stawiamy na tradycyjny klimat wyłącznie z aromatycznymi, gorącymi napojami i ciastem, czy może będziemy serwować menu zmieniające się w zależności od pory dnia, w którym kawa jest tylko dodatkiem – rano śniadania w formie kanapek i sałatek, w południe pożywne tarty, a wieczorem drinki. Czy będziemy oferować dodatkowe atrakcje jak kącik dla dzieci lub możliwość posłuchania muzyki na żywo. Te wszystkie pytania należy zadać sobie już na początku.

Lokalizacja kawiarni i wybór lokalu

Nieprzypadkowy powinien być wybór lokalizacji. Idealne miejsce na otwarcie kawiarni to najbardziej uczęszczane ulice w centrum miasta lub popularne dzielnice. Trzeba koniecznie sprawdzić konkurencję, czy w wybranej lokalizacji nie ma już innych lokalów gastronomicznych o podobnych charakterze.

Jeśli nie dysponujemy własnym lokalem, trzeba wynająć odpowiednie pomieszczenie. Wynajem lokalu często wiąże się jego przystosowaniem, a więc remont trzeba koniecznie uwzględnić w budżecie. Często należy przygotować projekt budowlany, a także protokoły, np. ze sprawdzenia wentylacji obiektu.

By w danym lokalu można było prowadzić kawiarnię, musi być spełnione szereg wymogów BHP, Inspektora Nadzoru Budowlanego czy Ochrony Przeciwpożarowej. Lokal powinien mieć m.in. zaplecze ze zlewozmywakiem, klimatyzację, toaletę. Podłoga w kuchni powinna być łatwa do czyszczenia, więc oczywistym wyborem są płytki.


Zbudujemy Ci stronę, która sprzedaje. Sprawdź jak.>> 


Jakie formalności trzeba spełnić?

Przy otwieraniu kawiarni nie obejdzie się bez wypełnienia formalności. Musimy uzyskać zgodę od Sanepidu na prowadzenie gastronomii. Jeśli chcemy sprzedawać alkohol, niezbędne jest uzyskanie koncesji, a wcześniej pozwolenia od spółdzielni lub wspólnoty. Każda kawiarnia musi mieć odpowiednie wyposażenie – sprzęty kuchenne muszą mieć atest PZH.

Jeśli zatrudniamy pracowników, muszą oni posiadać książeczki Sanepidu z aktualnymi badaniami. Wybór pracowników powinien być przemyślany. To właśnie ludzie tworzą klimat szczególnie w takich miejscach jak kawiarnie. Obsługa jest bardzo ważna, więc właściciele powinni bacznie czuwać nad całym procesem rekrutacji i kompletowania zespołu.

Ile kosztuje otwarcie kawiarni?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie, ale koszty kształtują się w przedziale między 30 000 a nawet 90 000 zł. Wszystko zależy od jakości wybieranego sprzętu i wyposażenia, wielkości lokalu, liczby zatrudnionych pracowników itd. Zakup podstawowego sprzętu jak ekspres do kawy, młynek czy zastawa to koszt rzędu 10-15 000 zł. Wyposażenie kawiarni, czyli bar, stoliki, krzesła to kolejne minimum 10-20 000 zł. Remont może nas kosztować od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, a do tego trzeba doliczyć opłaty w urzędach.

Podziel się